sudilah kiranya sign dalam Guestbook saya..

Ahad, 22 Februari 2009

Stress oh Stress
Semua orang pernah alami stress, biasalah ada stress pasal kerja, pasal kewangan, pasal masalah dalam komunikasi sama ada dengan rakan, kekasih, teman, majikan dan lain-lain lagi. Apa maksud stress atau tekanan ini sebenarnya? Secara umumnya, Stres atau tekanan adalah tindak balas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan seseorang itu.

Stress juga boleh dimanifestasikan secara psikologi, kognitif dan tingkahlaku. Apa yang dapat dilihat stress ialah satu situasi yang tidak selesa yang mana setiap manusia merasainya secara dalaman. Stress ini diterjemahkan dalam bentuk fizikal seperti badan menggeletar. Dari emosi pula ia boleh menyebabkan perasaan marah, gelisah, gundah, dan segala-galanya yang menyebabkan ketidakstabilan emosi dan mengganggu dari segi semangat atau spiritual yang ada.

Stress ialah satu perkara yang normal yang selalu berlaku kepada setiap individu (manusia dan haiwan). Oleh sebab itu, sebagai manusia kita perlu tahu dan memahami tentang makna stress secara khusus. Di sini dinyatakan keadaan yang berlaku sebagai tamsilan tentang stress. Contohnya, si A dan si B apabila mendengar pengumuman bahawa keputusan peperiksaan akan diumumkan pada keesokan hari, suasana keduanya berbeza. Si A telah merasa gementar seluruh tubuh, emosi menjadi tidak menentu dan kadang-kadang wujud perasaan marah kepada adik-adik, kawan-kawan dan orang di sekeliling dan ianya dilihat begitu mendadak. Tingkah lakunya dilihat seolah-olah tidak terkawal, sebentar di ruang tamu, sebentar keluar di halaman rumah, sebentar berbaring di dalam bilik dan perubahan keadaan itu juga dapat dilihat secara drastik.

Bagi individu si B pula keadaan yang berbeza berlaku. Setelah selesai mendengar tentang pengumuman tersebut iaitu keputusan peperiksaan akan diumumkan esok, beliau berbuat apa yang dibuatnya sebelum ini. Tiada perubahan tingkah laku yang mendadak. Di sini dapatlah dikatakan bahawa individu A adalah manusia yang mudah untuk mengalami stress. Ia dapat di lihat dari tingkah laku dan emosinya berubah secara mendadak. Berbeza dengan individu B yang lambat menerima ketegangan. Ini memang berlaku di kalangan kita pada hari ini.

Bila difikirkan nak siapkan 2 assignment Science (HBSC 4103 Teaching Of Science: Physical Earth and the Universe Lower Secondary School, HBSC4203 Teaching of Science: Living Things For Upper Secondary School) dan yang akhir sekali kena siapkan tesis lagi..memang betul-betul stress jugak la sekarang ni...


Tugu Menara Jam Paling Tua Di Malaysia
Menara jam ini terletak di Dataran Belanda berhampiran dengan Gerja Christ Melaka. Menara Jam ini adalah sebuah menara jam yang tertua di Malaysia. Ianya telah dibina oleh Tan Jiak Kim sebagai tanda ingatan kepada bapanya, Tan Beng Swee, pada tahun 1886. Menara setinggi 50 kaki ini berbentuk sebuah bangunan tiga tingkat empat persegi di mana di bahagian atas setiap seginya terdapat sebuah jam.Menurut sejarahnya, Tan Beng Swee tersangat ingin melihat melihat menara jam didirikan di tengah-tengah bandar Melaka ( pada masa tersebut Dataran Melaka merupakan Pusat Bandar Melaka)


Selama 4 tahun masa diambil untuk menyiapkan pembinaan menara jam yang dinamakan sempena nama Tan Beng Swee. Empat buah jam telah diimport daripada England bagi disesuaikan dengan bentuk yang telah diukir pada setiap segi bangunan itu.