sudilah kiranya sign dalam Guestbook saya..

Rabu, 4 Mac 2009

Duit........


banyaknya duit...


Bila bangun pagi...nak gi kerja.. anak tanya.." ayah, duit..cikgu nak duit bayar yuran.."Bila nak start kete pulak..tengok meter minyak.." alamak.., lupa lak nak isi minyak.."duit lagi."balik rumah ..baru nak matikan engin kete.. member pulak telefon.." nak pinjam duit.." katanya.. kecemasan..anak sakit katanya..kesian punya pasal..bagilah.. Petang gi jalan Terminal 1, nak masuk tandas guna duit lagi.. dunia sekarang dunia duit..tanpa duit..jangan harap org nak pandang kita..( betul ke falsafah ni..? )

Petang, anak ajak pergi pasar malam.., buat tu, buat ni, semuanya perlu duit... hatta, sampai nak gali kubur pun masih guna duit.. alangkah senangnya kalau semua dalam dunia ini, dapat tanpa guna duit, ( ada ke...tak de guna duit..??) saya ada ramai kwan-kawan dari bangsa lain drp bangsa melayu...Kata mereka duit adalah segala-segalanya.. tanpa duit orang akan pandang hina...dunia akhir zaman mcm nilah..semua pentingkan kebendaan.. kata mereka lagi..kalau ada duit "hantu"pun boleh beli..wah! begitu hebat pepatah ini...saya pun ada terfikir.., betul ke..duit adalah segala-galanya..?

Pada saya, rezeki yg halal dan berkat adalah paling penting..tak kan nak bagi mkn anak isteri dengan duit haram pulak kan...tak patut mcm tu..tapi ada yg tak kisah pun..janji ada duit penuh poket.."peduli apa, haram ke halal ke.." ( ada ke orang mcm ni..)